Hoe voorkom je de listeria bacterie?

Hoe voorkom je de listeria bacterie?

Listeria, een bacterie die in sommige gevallen vrij ernstig kan zijn, komt voor in de productieomgeving van levensmiddelen. Via voedsel wordt de bacterie overgedragen aan de mens en daar kan hij dan ook schade aanrichten. Klachten variëren van milde gastro-enteritis tot zelfs de dood. Voor consumenten is het onder sommige groepen van extra belang om op te letten, bijvoorbeeld als je zwanger bent of je gezondheid te wensen over laat. Mocht je in die categorie vallen, dan kan het geen kwaad om eens op de website te kijken van het voedingscentrum1
Vandaar dat de beheersing en bestrijding van deze bacterie een belangrijk focus punt moet zijn in elke horeca of levensmiddelen productie ruimte.

Er zijn verschillende soorten Listeria, maar alleen de monocytogenes wordt geassocieerd met de menselijke voedselinfectie listeriose. De bacterie wordt het makkelijkst overgedragen door het eten van besmet kant-en-klaar voedsel zoals:

  • salades
  • rauwe groenten & fruit
  • vleeswaren
  • gerookte vis
  • sushi
  • rauwe melk
  • ongepasteuriseerde kaas en ijs

In Europa krijgen jaarlijks zo’n 2200 mensen listeriose vergeleken met 1600 mensen in de US. 1 op de 5 van de geïnfecteerden sterft en daarom is controle op Listeria wettelijk verplicht op alle kant-en-klare levensmiddelen.

Wanneer zorgen maken?

Listeria kan in sommige gevallen een biofilm vormen. Een biofilm is een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak. 2 Dit maakt ze lastig te verwijderen met standaard schoonmaakmiddelen.

Vloeren & afvoerputten

Slechte vloeren, bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van ongeschikte materialen, zijn finest voor de bacterie. Deze kunnen lijden tot plassen met statisch water. Waterverbruik voor reinigen en verwerking moet tot het minimum worden beperkt. Zo kun je vloeren zo droog mogelijk houden. Het gebruik van microvezel schoonmaak producten kunnen hier goed aan bijdragen, click hier voor een overzicht van zulke producten.

Putten

Putten en afvoeren vormen over het algemeen het makkelijkst een broedplaats. Het is dan ook verstandig om aan de schoonmaak van de afvoer extra aandacht te besteden. Bijvoorbeeld met:

Naast alle behulpzame producten voor de schoonmaak is het belangrijkste dat, vooral in een werkomgeving, er regelmatig wordt gepoetst. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de reiniging die uitgevoerd wordt zo min mogelijk besmetting veroorzaakt in de omgeving eromheen. Het gebruik van hogedrukreinigers en schrobmachines verhoogt de kans op de verspreiding van listeria. Het gebruik van deze machines kan ervoor zorgen dat listeria middels de luchtverplaatsing op de machines, onderdelen en andere oppervlakten verspreid wordt. 3

Productieapparatuur

Ook hier geld het gevaar van stilstaand water sneller dan op andere plekken. Het is dus van essentieel dat bij het inrichten van de keuken al gedacht wordt aan het gebruik van hygiënisch ontworpen verwerkingsapparatuur te gebruiken. Normaliter, onder regelmatig gebruik moet je uitgaan van minimaal 1x per dag reinigen.

Schoonmaakmaterialen

Niet te vergeten vormen de materialen waarmee je schoonmaakt ook een bedreiging. Je maakt hier immers mee schoon maar vergeet soms dat ook op deze producten zich de bacterie kan gaan vormen. Belangrijk is dat het design van de schoonmaakproducten hygiënisch zijn. Daarnaast is natuurlijk een juist onderhoud van de schoonmaak tools een must. Voor meer informatie over het schoonhouden van borstels, klik dan hier.

Koelers, diepvriezers en luchtsystemen

Listeria kan overleven bij extreem lage temperaturen. Aangezien koelers en diepvriezen koel en nat zijn vormen ook deze een gevaar voor besmetting. Belangrijke punten om op te letten zijn de verdampingsplaten & ventilatoren. Deze dienen ten alle tijden schoon te worden gehouden.

Referenties

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Biofilm
  3. https://www.hygienesupply.nl/blog/listeria-bacterie-waar-moet-ik-nou-precies-op-letten/

About the author

speedcleaningwp administrator

Leave a Reply