Fruit en groente eten we natuurlijk allemaal graag, maar zodra de temperatuur rond de 25 graden komt, komen de fruitvliegjes maar al te graag. De fruitschaal kan dan van tafel of moet worden afgedekt, terwijl een salade maken op het aanrecht bijna onmogelijk is. Uitwerpselen en urine komen op uw fruit en groente, lang leve de zomer!
Volgens onderzoek is de plaag van fruitvliegjes in Zaandam erger dan in andere delen van deze regio, met als verklaring dat ze het stedelijke gebied van Amsterdam minder aantrekkelijk vinden om te leven. Fruitvliegjes bij u in Zaandam komen in grote zwermen en hebben naast uw fruit maar één doel in hun leven: voortplanting.
De fruitvlieg of ook wel genoemd bananenvlieg is maximaal vier millimeter groot en is lichtbruin, waarbij geldt dat de mannetjes een zwarte stip op hun rug hebben.
Eén vrouwtje kan bijna duizend vliegjes baren, dus na een ontdekking kunt u maar het beste snel maatregelen nemen. Ze leven tussen de twee en vijf weken.
Fruitvliegjes vangen met een bakje wijn, met elektrische vliegenvangers, vliegenmeppers of een aanpak met middeltjes als kruiden azijn zijn leuk en aardig, maar vaak wordt het probleem van de vliegjes overlast dan niet bij de kern aangepakt. In de fruitteelt worden sluipwespen ingezet als bestrijdingsmiddel, maar voor de particulier is dit geen optie.
Overeenkomstig met ander ongedierte kan het vaak noodzakelijk zijn om professionele ongediertebestrijding in te zetten. Een gecertificeerde bestrijder kan een inspectie houden en op basis daarvan de juiste methode inzetten voor het bestrijden en uitroeien van de vliegen. Zij kunnen onder meer een gepaste dosis insecticiden inzetten en op zo’n manier tijdig zorgen dat u van de plaag af bent.
De kosten van fruitvliegjes bestrijden kunnen variëren. Dit ligt aan de mate waarin ze aanwezig zijn, of u een particulier bent of een bedrijf, enzovoorts. Het beste kunt u een ongediertebestrijdingsbedrijf even laten langskomen bij u in Zaanstad om een diagnose te stellen en op basis daarvan een raming van de prijs of een offerte te laten maken. Na het uitbrengen van een prijsopgaaf zal hij dan zo vlug mogelijk een effectieve bestrijding tegen fruitvliegjes bij u in Zaandam kunnen beginnen.
Handen spoel je als eerste af met warm stromend water. Warm water maakt het makkelijker om etensresten en olie weg te doen laten vloeien. De nagels zijn een plek die het lastig maken om schoon te maken, helemaal voor de dames een aandachtspunt indien zijn vaker wat langere nagels hebben waar makkelijk vuil onder komt te zitten.
In dat geval is verstandig om een nagelborstel te gebruiken, die komt makkelijk onder de nagels en rond het nagelbed.
Door de kraan te sluiten tijdens het handen wassen bescherm je jezelf tegen besmetting van opspattend water. Aangezien iedereen met zijn vieze handen in de wasbak zit is dit een vaak onderschatte manier om besmetting te voorkomen. Handreinigingsmiddelen dienen twee doelen:
Aanbevolen tijd is minimaal 15 seconden. Wrijf je vingers door elkaar alsof je een gebedje doet en vergeet niet het nagelbed en tot aan de onderarmen door te wassen.
Naspoelen doe je vanaf je onderarmen naar je vingers toe onder stromend water.
Handen drogen kan met een handdoek of een luchtdroger, een handdoek is niet her te gebruiken in een keuken met veel personeel, dat is met een droger wel het geval. De droger daarentegen kan vies worden en er bestaat de kans dat als de droger niet snel genoeg werkt dat je personeel lui wordt of geen tijd heeft om te wachten en de handen aan het schort afdroogt. Het voordeel met handdoeken is dat je de kraan kan dichtdraaien met behulp van de handdoek.
De laatste, beste optie, is een combinatie van droger en dispenser met droge handdoekjes die eenmaal te gebruiken zijn.
Schone handen zorgen direct voor een beter product en indirect voor meer klandizie!
Was altijd je handen
Niet je handen wassen zijn na bedorven eten de grootste oorzaak van voedselvergiftigingen in de horeca. Het belang van handen wassen is dus niet te onderschatten. Wanneer jij en je personeel je handen wast is natuurlijk heel belangrijk maar wat vaak wordt vergeten is dat de manier hoe jij je handen wast net zo belangrijk is als niet nóg belangrijker. Dat betekent dat dit onderwerp ook tijdens de opleiding al goed behandeld moet worden.
Voor werkgevers
Voor werkgevers geldt een strak protocol waar de werknemers zich aan dienen te houden. Ook zijn de werkgevers verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van het protocol, dat is in veel gevallen nogal een probleem!
TIP: Zorg voor bordjes & signalen in de keuken, in meerdere talen indien nodig!
Momenten wanneer je handen gewassen moeten worden volgens de FDA-voedselcode van 2005
Waar te wassen
In de keuken moeten permanente plekken worden opgesteld die alleen voor het wassen van de handen zijn ingesteld. De kraan moet een minimale watertemperatuur kunnen behalen van 38°C. Daarbij moet je je handen kunnen drogen met schone handdoeken of een goed werkende luchtdroger.