Schoonmaakplan: Houd ongedierte uit je huis!

Schoonmaakplan: Houd ongedierte uit je huis!

Als het gaat om hinder door ongedierte is een schoon huis het halve werk. Om prettig te kunnen wonen is het ideaal om geen rondslingerend afval in huis te hebben. De overeenkomst van ongedierte is dat ze vaak naar uw voedsel toetrekken en daarop constant poepen en piesen. Veel soorten ongedierte zijn ziekteverspreider en kunnen aandoeningen als astma en allergieën verergeren. Hoog tijd dus om de tips hieronder door te voeren in huis!

Voorkom ongedierte met deze tips voor een goed schoonmaakplan

 1. Zelfs de meest hygiënische mensen knoeien wel eens broodkruimels op hun keukenvloer, wat al voldoende kan zijn om muizen binnen te halen.1 Maak daarom het aanrecht, de keukenvloer en de tafel waaraan je eet regelmatig schoon. Sluit vuilniszakken en vuilnisemmers altijd goed af.
 2. Zorg dat je regelmatig stof verwijdert uit je woning. Niet alleen voor een prettig binnenklimaat, maar bedenk ook dat stoffige, donkere moeilijk bereikbare hoekjes voor verschillende soorten ongedierte heerlijke plekjes zijn voor het stichten van een nest.
 3. Laat een vieze vaat nooit te lang staan op je aanrecht. Het geeft namelijk niet alleen ruimteverlies, vele insecten en ook muizen of kakkerlakken 2 vinden het heerlijk om te likken, zuigen of kroelen aan de chocopasta of pastasaus die nog aan je bestek of borden zit.
 4. Bedenk dat vaatwassers ook ongedierte kunnen aantrekken. Veel soorten insecten weten immers overal door te dringen. De deur van de vaatwasser altijd stevig dichtdrukken is geen oplossing. Dit geeft immers te weinig ventilatie, wat behalve schimmelvorming ongedierte kan aantrekken dat graag een muffe omgeving opzoekt, zoals kakkerlakken.
 5. Ook in je tuin en buiten kun je aan anti ongedierte schoonmaak doen. Als er bijvoorbeeld in de herfst een grote hoeveelheid bladeren of ander organisch afval op het gazon of in de dakgoot ligt, kan dat een prima plek zijn voor larven van bepaalde soorten ongedierte. Zeker als de bladeren vochtig zijn is dat aantrekkelijk, bijvoorbeeld voor een insectensoort als motmuggen.3
 6. Het regelmatig op een hoge temperatuur wassen van beddengoed of gordijnen kan preventief werken op onder andere bedwantsen, motten of rondzwervende haartjes van een eikenprocessierups.4
 7. Verschillende soorten ongedierte houden van schimmel. Pak dit soort plekken of ruimtes aan met een anti schimmel middel en voorkom een vochtig huis door goed te ventileren.
 8. Is het al te laat en is de schade qua overlast door ongedierte niet meer te overzien? In zulke gevallen kan een goede aanpak door een professioneel bedrijf in ongediertebestrijding een oplossing bieden. Zij hebben vergunningen om sterke soorten pesticiden te kunnen en mogen gebruiken. Met een professionele bestrijding van plaagdieren kun je snel en effectief afrekenen met hinder door ongedierte.

Bronnen:

 1. https://www.ongediertebestrijden.com/muizen/
 2. https://www.ongediertebestrijden.com/kakkerlakken/
 3. https://nl.wikihow.com/Motmuggen-bestrijden
 4. https://nl.wikihow.com/Zwammen-bestrijden

About the author

speedcleaningwp administrator

Leave a Reply